Epilepsie

In mijn leven heb ik helaas zelf veel te maken gehad met epilepsie. Vandaar dat ik het probleem bij kinderen enorm goed kan begrijpen en inschatten. Allereerst kan het voor zowel het kind als de ouders, bijzonder vervelend zijn om in het medische circuit terecht te komen. Niet altijd geeft dat de oplossing, waar men naar op zoek gaat. Uiteraard is dat een oplossing voor het probleem om de epilepsie te verhelpen of tot een beter te dragen probleem te maken. Voor een kind en ouders is het vaak zwaar om allerlei artsen en medici te bezoeken. Daarbij natuurlijk het gebruik van de medicijnen. Ook dat circuit is vaak het proberen van allerlei soorten, omdat ze niet allemaal goed zullen werken bij epilepsie. Helaas heb ik deze ervaring in mijn leven ook gehad en ben ik nu na de 1e aanval 40 jaar verder en heb vele artsen bezocht en allerlei medicijnen gebruikt. Je probeert daarbij natuurlijk als ouder zo goed mogelijk je best te doen, maar het kan moeilijk blijven als je weer een (andere) arts moet bezoeken.

Daarbij kan het psychologisch voor je kind erg moeilijk zijn. Je kind kan daar af en toe best wel een steuntje bij in de rug gebruiken. Dan is het daarbij natuurlijk handig als er iemand tegenover je kind zit die je kind goed begrijpt, omdat ik dezelfde ervaring heb gehad als je kind in mijn leven. Een belangrijk doel hierbij voor mij is om ouders aan te sporen om hun gevoel te blijven volgen! Vaak weet je zelf heel goed of hetgeen waarmee je medisch gezien bezig bent goed aanvoelt en of je daarmee door moet gaan. Een gesprek hierover kan soms andere deuren openzetten.

Epilepsie en school.

Probeer de school als ouder zo correct mogelijk in te lichten, zodat ze redelijk voorbereid zijn op het moment dat er een aanval op de school zou kunnen komen en de leerkracht en de klas dan weten wat ze mogelijk moeten gaan doen. Dit geeft een veel rustiger gevoel voor zowel het kind als de leerkracht en de ouders.

Voor medici kan het heel handig zijn als een kind zijn medicijnen altijd reserve bij zich heeft. Je kunt van de apotheek een doosje krijgen, waarin je voor een week alle medicijnen voor zowel de ochtend als de avond in kunt doen, zodat duidelijk kan worden welke medicijnen een kind gebruikt en misschien nog nodig heeft. Zo hoeft de school niet de huisarts van het kind te benaderen.

adminEpilepsie