Angsten en Bang zijn

Angst is een oer-reactie, een van de zes basisemoties van ons lichaam, net als woede, afschuw, verbazing, vreugde en verdriet. Je kunt deze herkennen aan de gezichtsuitdrukking van de mens. Een functie van angst is, dat het ons beschermt tegen te grote risico’s en gevaren. Bij kinderen kan angst nuttig zijn, omdat het er voor zorgt dat ze voorzichtig(er) zijn en hen beschermt tegen mogelijk gevaar.

Kinderen komen van alles tegen in hun leven. De ene keer zit de situatie mee, de andere keer wat minder. We kunnen als ouders proberen de kinderen te besparen voor allerlei problemen, maar dat zal enerzijds niet gaan lukken en anderzijds is het ongewenst en niet handig voor je kind.

Bekende voorbeelden waar kinderen bang voor kunnen zijn: hoogtevrees, scheidingsangst, slaapproblemen, pestgedrag, moeite met verhuizing, leerproblemen, faalangst, angst in een lift en vele anderen.

Vaak is de reactie op angst juist, om hetgeen waar je bang voor bent te gaan vermijden. Kinderen die ergens bang voor zijn kunnen in zo’n situatie b.v. gaan huilen, zweten, gillen of wegrennen en snel hun ouders opzoeken, waar ze veiligheid en troost zoeken. Belangrijk dat je op zo’n moment als ouders de angst van je kind serieus neemt.

Angst kan zorgelijk en een probleem worden, zodra dit het kind in zijn dagelijkse functioneren gaat belemmeren. Op het moment dat je kind niet meer zijn normale dagelijkse bezigheden kan uitvoeren zonder angst en de angst veel groter wordt dan het werkelijke gevaar, zal het goed zijn je kind op een prettige en rustige manier in mijn praktijk te laten behandelen. Dit zal zeker van toepassing zijn als dit een angst voor een langere tijd is, zonder aanwijsbare oorzaak of een angst die niet past bij de ontwikkelingsfase van je kind.

Als ouders moet je het gevoel van angst bij je kind accepteren en toon daar serieus begrip voor. Ga angst van je kind niet ontkennen of uitlachen. Zonder begrip van de ouders zal er geen oplossing zijn! Probeer met je kind mee te denken en het kind de moeilijke situatie niet uit de weg te laten gaan.

Mijn behandeling is o.a. met allerlei specifieke materialen, boeken en opdrachten, die je kind als prettig en ontspannen zal ervaren en zeker niet als must! Ik vind het bijzonder belangrijk dat je kind zich tijdens de therapie op zijn gemak voelt en krijg er zelf juist een goed gevoel bij als ik de kinderen blij bij de praktijk zie komen en gaan!

adminAngsten en Bang zijn